Persian Medium, PI, Dr. Fia Johansson en de Maddie McCann zaak

Screenshot Fia Johansson account Instagram Stories

Blog bijgewerkt op 14 en 16 maart 2023. Kijk in de paragrafen over haar “co-auteurschap” met Jack Canfield en Brian Tracy.
Update 17 maart 2023. Het onverschrokken medium heeft me op Instagram geblokkeerd. U bent nu mijn ogen en oren.

Update 20 maart 2023.Na navraag bij de Universiteit van Stockholm, in het bijzonder bij Marina Gorlyakova, Senior Administratief Medewerker bij Examen/Academic Records Unit/Student Services, bleek dat Johansson daar geen master in psychologie heeft afgerond. De combinatie van naam, geboortedatum en aliassen leverde geen enkel resultaat op. Zie ook de betreffende paragraaf in mijn blog hieronder.

Persbericht Persian Medium, een Instagram-influencer met 9,5 miljoen volgers, is betrapt op het valse beweren dat ze een masterdiploma psychologie heeft behaald aan de Universiteit van Stockholm. Deze onthulling komt naar voren tijdens haar betrokkenheid bij de zaak Maddie McCann, waarbij een vrouw die beweert het vermiste kind te zijn, haar hulp heeft gezocht. De Universiteit van Stockholm heeft bevestigd dat Persian Medium niet in hun systeem staat en geen record heeft van het behalen van een masterdiploma aan hun instelling. We roepen het publiek op om voorzichtig te zijn met valse claims die door influencers worden gemaakt, vooral als het gaat om zaken rond geestelijke gezondheid en psychologie. Onze hoop is dat deze blootstelling Persian Medium verantwoordelijk zal houden voor haar misleidende beweringen en verdere schade zal voorkomen aan degenen die hulp en begeleiding zoeken.

Update 28/29 maart 2023.Fia Johansson en Julia waren te gast in de Dr. Phil-show van 27 maart 2023. Dat verliep voor beide vrouwen niet als een zegetocht. Ze werden zeer skeptisch ondervraagd door Dr. Phil. Enkele screenshots om een indruk te geven:

Dr. Phil zet Julia klem op het einde van het interview, bekijk dat hier op YouTube:

Update 30 maart 2023. Na het verschijnen van mijn blog heeft Fia Johansson haar website aanzienlijk veranderd en beter gezegd: afgeslankt. Alle blogs als ook de media pagina(‘s) zijn verdwenen. Ik heb daarom een paar screenshots van weken terug, en waar van toepassing, de link naar Internet Archief toegevoegd.Fia Johansson direct aan het begin van een interview met Jack Canfield: “Never be afraid to show off.” “Wees nooit bang om te pronken.” Maar je kunt het ook overdrijven natuurlijk…:

We ademen 2023, maar ademt de sinds 2007 verdwenen Maddie McCann ook nog? Mijn interesse was gewekt toen investigative collegue Martijn Mastenbroek in zijn Instagram stories met de hernieuwde aandacht voor de Maddie McCann zaak kwam. Ene Julia Wendell, ook gekend als Julia Wendlet, Julia Wandelt en Julia Faustyna (het is in ieder geval een dame met veel namen) werd sinds februari 2023 out of the blue heel actief in het creëren van wel honderd Instagram profielen met de mededeling dat zij Madeleine McCann is dan wel denkt te zijn. Julia heeft blijkbaar een vergelijkbare oogafwijking als McCann, een coloboom aan haar rechteroog op dezelfde plek.

Enige tijd later begon ook “Perzisch medium” Fia Johansson met vlammende Julia-Maddie Instagram stories te komen. Mastenbroek was natuurlijk meteen enthousiast, want was dit dan een echte doorbraak, zo eentje waar ook nog steeds op gehoopt wordt in de 2005 Natalee Holloway vermissingszaak? Nou nee, toch niet. Eerst verscheen er in de media dat de ouders van Maddie akkoord waren met een DNA vergelijking, maar al snel kwam daar de klad in en blijkt eerder uit de huidige berichtgeving, kijk bijvoorbeeld hier, hier en hier, dat de ouders van Maddie niets met Julia te maken willen hebben. Hun PI (Private Investigator) had blijkbaar wat rondgekeken en geadviseerd hier niet op in te gaan. Maar ofschoon hier volgens het Julia-Fia duo nog lang niet het laatste woord over gezegd is, vinden de twee dat je altijd een open geest moet houden, dus waren ze het eens geworden dat haar echte naam misschien ook wel eens die van de eveneens vermiste Livia Schepp kan zijn!

Enter dus Fia Johansson. Ofschoon zijzelf op alle denkbare plaatsen beweert een zeer beroemd medium, actief private investigator, Dr. in de Psychologie, gevestigd actrice, bestseller auteur en succesvol zakenondernemer te zijn, kunnen op haar status van dienst wat aanmerkelijke kanttekeningen gezet worden. Ter verduidelijking van mijn eigen motieven om dit blog te schrijven: als iemand met een op zijn Engels gezegd grote traction, een grote publieke aantrekkingskracht, van zichzelf beweert een (groot en geroepen) medium te zijn, zoals ons eigen Robbert van den Broeke, die ik elders op deze site uitputtend geanalyseerd heb en die ondanks alles nog steeds goed boert (in meerdere opzichten), dan is mijn interesse gewekt. Hetzelfde geldt voor Fia Johansson.

Wie is Fia Johansson? Ze blijkt een letterlijk en figuurlijk zeer bevlogen leven achter de rug te hebben. Op veertienjarige leeftijd kwam ze vanuit Iran naar Zweden, waar ze haar huidige man leerde kennen. Samen vertrokken ze naar de Verenigde Staten. Over dit deel van haar biografie heb ik verder niets nagezocht. Johansson heeft in ieder geval twee publieke LinkedIn-accounts, maar als je de twee “Ervaringsvelden” naast elkaar legt, lijkt het wel om twee verschillende personen te gaan, maar het is toch echt één en dezelfde Fia Johansson. Johansson heeft blijkbaar een veelzijdige carrière opgebouwd, waarbij ze sommige zaken strikt gescheiden houdt en andere juist niet. Het zijn vooral haar zelf benoemde “paranormale psychische” medium capaciteiten en (nog?) niet erkende “natuurgeneeswijzen” die mijn aandacht trokken. Ik citeer Johansson letterlijk van haar website: “Als paranormaal begaafd detective helpt mijn werk bij het onderzoeken van misdaden door gebruik te maken van paranormale vermogens. Voorbeelden zijn onder meer postcognitie (de paranormale perceptie van het verleden), psychometrische (psychisch verkregen informatie uit objecten), telepathie, wichelroedelopen, helderziendheid en kijken op afstand. In moordzaken kunnen paranormale rechercheurs beweren in contact te staan met de geesten van de moordslachtoffers.” Verder biedt ze ook Reiki aan, al dan niet naar wens van de cliënt gecombineerd met hypnotherapie, maakt ze drie keer per week medium-psychic radio en biedt ze een “revolutionaire” wijze van gewicht verliezen aan die ze Pentagon techniek noemt.

Ook in trance gaan is haar bepaald niet vreemd, zo legde ze naar eigen zeggen contact met de geest van Jim Morrison (link naar internet archief) waarbij ook nog eens haar artistieke talenten werden aangesproken.

Haar gave ziet zij zeker niet als onverdeeld genoegen, de geesten zijn behoorlijk dwingend, zij kan en wil ze daarom niet negeren, want dan krijgt ze zelfs fysiek last.

In dit blog zal ik een aantal van haar meest geprezen, ook door haarzelf, kwalificaties nader onder de loep nemen.

In februari 2023 bleek Johansson Julia onder de vleugels te hebben genomen, en was ze zelfs naar Polen gevlogen om daar van dichtbij alles eens aan te kaarten, had Julia “opgehaald” en meegetroond naar haar luxe paleis in Laguna Hills, California. Vele stories verschenen en verschijnen op het Instagram account van het Perzische “medium” waarbij een vriendelijk en schijnbaar verlegen lachende vrouw als nieuw hoofdobject naast het gevierde medium opgevoerd wordt, een Poolse vrouw met de naam Julia Wendell, met lange, piekerige blonde haren, een stevig postuur en ditto grote cupmaat en sowieso niet iemand die je snel over het hoofd kan zien, niet onverdienstelijk zingend en spelend achter de piano. Julia had volgens Fia naast veel steun ook doodsbedreigingen gekregen, wat ik zelf niet verder nagecheckt heb, maar wat ik gerust wil aannemen, aangezien met sudden fame ook ook altijd sudden love en sudden hate komt. Julia werd ook al snel door Johansson meegetroond naar de Laguna Hills gym om daar (misschien ook via de genoemde Pentagon techniek) te werken aan een gezonde leefstijl en betere PR appearance .

Fia, die al eerder zeer kloppende voorspellingen had gedaan, althans, volgens haarzelf dan, namelijk dat Maddie nog leefde, leeft, en wel in Keulen, in Duitsland, bij mensen met een heel gewone naam, bezwoor dat de Poolse Julia Maddie is en zo niet, dan zou zij haar helpen met de zoektocht naar haar ware identiteit.

Zulke zaken zijn doorgaans goed te verifiëren met geboorteacte en ouder enz. verklaringen, en de familie van Julia had dan ook inderdaad gereageerd met de verklaring dat niets van alles wat Julia nu beweert waar is, dat zij wel degelijk de echte familie van Julia zijn. En ook verklaarden ze dat Julia geestelijk in allerlei soorten problemen zat, maar elke hulp weigerde, hoe graag ze altijd bekend wilde worden met zingen en spelen en dat ze zich zorgen maken wat er gaat gebeuren nu ze wereldwijd inderdaad de aandacht heeft van miljoenen, maar op de verkeerde manier. Donkere wolken boven het echtheidsgehalte van Julia’s Maddie claim begonnen zich dus al meteen af te tekenen.

Mijn focus is echter niet op Julia Wendell, of hoe haar echte naam ook mag luiden, maar op de zelf geclaimde allround superstar Fia Johansson. Aanvankelijk surfen leverde meteen al de mij bekende desillusies op die ik vaker bij “paranormale mediums” ben tegengekomen. Voorts ging ik eens een kijkje nemen op een van de bekende background search sites van Amerika, ik koos voor truthfinder.com. Die background sites zijn dan wel allemaal slechts tegen betaling te gebruiken, maar leveren in veel gevallen onthutsend veel kloppende gegevens en details op, aangezien ze direct putten uit de databases van allerlei officiële instanties. Dit is in Amerika volkomen legaal. Via deze site kon ik gegevens over Johanssons echte zakenleven vinden, het bedrijf waar zij en haar man voor werken, als ook haar tweede aka naam, die via de gebruikelijke Google zoekresultaten niet direct vindbaar is, Fia E. Laat ik een aantal van Fia’s claims stuk voor stuk afgaan.

“Dr. Fia Johansson. “ Ik heb de universiteit van Stockholm gemaild om na te vragen of het klopt dat Johansson een Master in Psychology heeft. Dit staat op haar LinkedIn en wordt ook continu overal door haar herhaald. Ik ben inmiddels doorverwezen via de persafdeling naar een andere persoon aldaar en houd u op de hoogte.

Update 20 maart 2023. Na navraag bij de Universiteit van Stockholm, in het bijzonder bij Marina Gorlyakova, Senior Administratief Medewerker bij Examen/Academic Records Unit/Student Services, bleek dat Johansson daar geen master in psychologie heeft afgerond. De combinatie van naam, geboortedatum en alias leverde geen resultaten op:

Gevestigde “actrice en filmproducer Fia Johansson”.
De razend enthousiaste biografie op Mdb is geschreven door Johansson zelf. Ze blijkt in twee films een bijrol te hebben gespeeld. De ene film, “American Sicaro“, heeft een publieksscore van 44% op Mdb en heeft geen officiële review op Rotten Tomatoes. De andere film, “Don’t Suck“, heeft helemaal geen scores. Wat betreft haar vermelding als “filmproducer” op Mdb, staan er twee titels slechts zeer gedeeltelijk op haar naam. Naast “American Sicaro”, waar zij een van de achtentwintig co-producers was, is er ook nog de korte film “The Game Masters“, waar zij een van de drie producers was.

“Bestseller auteur Fia Johansson”. Ze noemt zelf drie “bestseller” boeken. Een zoekopdracht op Amazon laat zien dat één boek bepaald geen bestseller is, met slechts tien openbare beoordelingen met een gemiddelde score van 2.7. De andere twee boeken bestaan weliswaar, maar dan zonder haar schijnbaar exclusieve co-auteurschap met de beroemde andere auteur en zijn evenmin bestsellers. Ik geef u foto’s van zowel haar eigen website als van Amazon. De foto’s van haar eigen website zijn zonder doorkliklink wat naar mijn mening al op een mispoes kan wijzen. Er is weliswaar een kort interview van haar met Jack Canfield, maar naar mijn indruk is dit interview leeg en is het mogelijk door Johansson zelf georkestreerde paid promotion. Canfield laat haar simpelweg vertellen wie ze zelf denkt te zijn, zonder enige kritische vragen. Ik denk hardop dat het mogelijk is dat bekende auteurs en sprekers een stille, mogelijk betaalde overeenkomst hebben met minder bekende mensen om “de mindere goden” op de naam van de ander mee te laten liften. Om dit verder te onderzoeken, zou ik dieper moeten graven en contact moeten opnemen met de genoemde auteurs Jack Canfield en Brian Tracy.

Het boek “Success Strategies” volgens Johanssons eigen website:

Het boek “Success Strategies” volgens Johanssons Instagram: Dat er hier iets vreemds aan de hand is met de getoonde cover, is naar mijn mening duidelijk. Op de achterkant staat een ongebruikelijke verwijzing naar slechts één van de geclaimde auteurs (Johansson) en ook contactmethodes voor Johansson die door uitgevers niet snel zo op de achterflap gezet zouden worden:

Het boek “Success Strategies” volgens Amazon. Het blijkt hier dat Johansson niet co-auteur van het boek is, maar met één hoofdstuk naast dertien andere auteurs een bijdrage heeft geleverd:

Update 14 maart, 2023. Dit relatieve raadsel is opgelost. Johansson deelde op 14 maart 2023 een Instagram-story over haar boek waaruit mij blijkt dat elke deelnemende auteur (in totaal 14 in dit geval) zijn eigen editie van het boek krijgt, waardoor de covers verschillen per auteur. Naar mijn mening maakt dit het boek minder geloofwaardig omdat het geen samenhangende visuele identiteit heeft en alleen overkomt als een verzameling van promotionele materialen, vergelijkbaar met een reclamefolder.

Het boek “Thinking Big” volgens Johanssons eigen website:

Het boek “Thinking Big” volgens Amazon. Hier blijkt in ieder geval op Amazon uit niets dat zij (de enige) co-auteur is:

Update 16 maart 2023. Op 16 maart 2023 deelde Fia Johansson opnieuw een Instagram-verhaal waarin ze het boek “Think(ing) Big” liet zien. Net als bij het boek “Success Strategies” varieert de omslag van het boek blijkbaar, afhankelijk van de deelnemende auteur die “zijn/haar” boek met Canfield en/of Tracy presenteert.

Op dezelfde dag liet ze zien dat ze geen exclusieve medeauteur is, maar een van de groep voor beide boeken. Opmerkelijk vind ik de, naar mijn mening, nogal curieuze aanpak van haar Instagram-volgers (de laatste drie schermafbeeldingen in deze serie).


“Beroemd medium Fia Johansson.“ Ondanks dat ook dit vooral door haarzelf en in interviews wordt beweerd, en er her en der gretig wordt verhaald over haar successen bij Scotland Yard, Hollywood celebrities die haar op allerlei terreinen om raad vragen, geclaimde politiehulp bij vermissingen en meer specifieke voorbeelden, kan ik geen tot vage onderbouwing voor deze activiteiten vinden. Johansson zegt zelf dat ze geheimhoudingsplicht heeft en zelfs dat haar leven in gevaar zou zijn als ze informatie zou prijsgeven.

Het is voor mij ook onduidelijk waarom zij haar eigen Maddie McCann-verhaal, waarin ze beweert dat Maddie in Duitsland leeft, nog steeds als succesverhaal op haar website en YouTube-kanaal opvoert, terwijl ze nu zelfs met een Poolse variant op “Maddie McCann” is gekomen. Het verbaast mij ook dat de Amerikaanse mainstream media Johansson’s verhaal niet of nauwelijks lijken te checken, wat blijkt uit zinnen zoals “I know you have celebrity clients” van de CBC-dame en het zonder kritische vragen herhalen van Johanssons bewering dat ze meer dan 20 vermissings- dan wel criminal (cold) cases heeft opgelost.

In de volgende clip lijkt het weliswaar dat Johansson aan het huisklussen is, maar het blijkt dat ze een winkel reinigt van slechte energieën. De clip eindigt met een heuse cliffhanger, u bent dus gewaarschuwd:

Er staat het een en ander over Johansson als medium op het internet, bijvoorbeeld een sterk verhaal over haar “onmogelijke kennis” over een man waarvan zij zag dat diens tienerzoon in gevaar was, maar waar de man in kwestie niet eens wist dat hij een zoon had. Het probleem is dat deze verhalen niet controleerbaar gemaakt zijn en daarom anekdotisch blijven. Een andere “gevierde” zaak van haar mediumschap zou een vermiste piloot zijn. Op haar eigen kanaal wordt de betreffende nieuwsuitzending, waar wel in geknipt is, opgevoerd en er wordt gedaan alsof zij de zoektocht leidde, “Led by Persian Medium”, alsook het feit dat de familie van de piloot een beloning van $250,000 uitloofde voor de beslissende tip. Het fragment eindigt echter met de weinig veelbelovende zin dat er voorwaarden aan het krijgen van het tipgeld zijn, waarmee het lijkt alsof “medium” Johansson dat niet heeft gekregen (anders zou ze het toch wel hebben gemeld?):

Verder zou ze bijvoorbeeld naar eigen zeggen een doorslaggevende rol hebben gespeeld in de vrijlating van hiphopper Jamal Trulove.

“Private Investigator Fia Johansson”. Fia Johansson werkte twee jaar lang als privédetective in Texas. Hoewel haar vergunning nog geldig is – deze werd uitgegeven op 25 maart 2020 en is geldig tot 25 maart 2024 – meldt de Texaanse overheid uitdrukkelijk dat een privédetective verbonden moet zijn aan een erkend bureau, anders mag hij/zij het beroep niet uitoefenen. Johansson werd echter na twee jaar in dienst te zijn geweest op 25 maart 2022 ontbonden of ontslagen door het erkende bureau “Your Eye Investigations” en is dus officieel geen werkende privédetective meer. In Californië, waar ze momenteel woonachtig is, staat ze helemaal niet geregistreerd als private investigator. Op haar website noemt ze zichzelf een leider van psychische detectives, maar de Amerikaanse overheid kent geen badges voor dit soort detectives. Er is natuurlijk wel een hemelsbreed verschil tussen de woorden “psychic investigator” en “private investigator”.

“Succesvolle zakenvrouw Fia Johansson”. Maar is er dan helemaal niets echt robuust en meteen waar? Ik ging googlen naar de door haar opgevoerde medium advies site, en daar blijkt zij maar liefst 51K, leze 51 duizend, 5 sterren reviews te hebben! Alle reviews, waarvan er slechts 13 pagina’s beschikbaar zijn (u hoeft geen Marie Curie te zijn om dan te beseffen dat dit niet 51K reviews zijn), zelfs die paar met een kritisch tintje, blijken allemaal een juichende vijf sterren te bezitten. Dat dit haar eigen website is, en zij dus volledige controle heeft, ach, dat is slechts koren op de molen van de mensen die zout op slakken leggen. U kunt haar inhuren voor $35 per minuut of $2500 per uur.


Nou ja, en als u al geen paranormaal of psychisch advies nodig hebt, dan wel dit niet kunt of wilt betalen, dan kunt u altijd nog via haar Instagram voor het lingeriesetje gaan.

Via haar andere Linkedin account (en truthfinder.com) vond ik het bedrijf waar zij en haar man werkzaam zijn. “Fia Johansson marketing and communications consultant, [+ Naam bedrijf].” Het lijkt mij niet nodig hier meer over te zeggen en u kunt het ook zelf googlen.

Op persoonlijke noot wil ik graag afsluiten door te zeggen dat ik veel respect heb voor het doorzettingsvermogen van deze oorspronkelijk Perzische vrouw, die blijkbaar op veertienjarige leeftijd alleen naar Stockholm vertrok en uiteindelijk belandde tussen de rijken en beroemdheden in Hollywood. Ik heb echter minder respect voor het feit dat hiervoor de waarheid regelmatig geweld werd en wordt aangedaan.


“Surreal Photographs Imagine Buildings as Only Their Facades” – Screenshot:https://mymodernmet.com/zacharie-gaudrillot-roy-facade

0 Comments

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s