Persian Medium, PI, Dr. Fia Johansson och fallet Maddie McCann

Drivs av ChatGPT

Skärmdump av Fia Johanssons Instagram-konto Stories

Uppdaterad blogg den 14:e och 16:e mars 2023. Kolla in avsnitten om hennes “medförfattarskap” med Jack Canfield och Brian Tracy.
Uppdatering den 17:e mars 2023. Den orädda mediet har blockerat mig på Instagram. Du är nu mina ögon och öron.

Uppdatering 20 mars 2023: Vid en förfrågan till Stockholms universitet, specifikt till Marina Gorlyakova, Senior Administrative Officer på Examen/Academic Records Unit/Student Services, visade det sig att Johansson inte har avlagt en magisterexamen i psykologi där. Kombinationen av namn, födelsedatum och alias gav inga resultat. Se även relevant stycke i min blogg nedan.

Pressmeddelande Persian Medium, en Instagram-influencer med 9,5 miljoner följare, har blivit avslöjad för att falskt påstå att hon har en masterexamen i psykologi från Stockholms universitet. Denna avslöjande kommer mitt under hennes inblandning i Maddie McCann-fallet, där en kvinna som påstår sig vara det försvunna barnet har sökt hennes hjälp. Stockholms universitet har bekräftat att Persian Medium inte finns i deras system och har ingen inspelning av henne som har erhållit en masterexamen från deras institution. Vi uppmanar allmänheten att vara försiktig med falska påståenden som görs av influencers, särskilt när det gäller frågor om psykisk hälsa och psykologi. Vårt hopp är att denna avslöjande kommer att hålla Persian Medium ansvarig för hennes vilseledande påståenden och förhindra ytterligare skada för dem som söker hjälp och vägledning.

Uppdatering 28/29 mars 2023: Fia Johansson och Julia var gäster i Dr. Phil-showen den 27 mars 2023. Det gick inte som en seger för båda kvinnorna. De blev mycket skeptiskt förhörda av Dr. Phil. Några skärmbilder för att ge en uppfattning:

Dr Phil trängde Julia upp i ett hörn i slutet av intervjun. Se själv på YouTube:

Uppdatering 30 mars 2023: Efter publiceringen av min blogg har Fia Johansson väsentligt förändrat sin webbplats, eller snarare förbättrat den: avmagrat den. Alla bloggar samt media-sida(r) har försvunnit. Därför har jag tagit skärmdumpar från veckor tillbaka och, där det är tillämpligt, lagt till länkar till Internet Archive.Fia Johansson sa i början av en intervju med Jack Canfield: “Never be afraid to show off.” “Var aldrig rädd för att visa upp dig själv.” Men du kan ju självklart överdriva det också…

Vi andas 2023, men andas Maddie McCann som försvann 2007 fortfarande? Mitt intresse väcktes när min undersökande kollega Martijn Mastenbroek nämnde Maddie McCann-fallet i sina Instagram-stories. En person vid namn Julia Wendell, även känd som Julia Wendlet, Julia Wandelt och Julia Faustyna (åtminstone är det en dam med många namn) har sedan februari 2023 blivit mycket aktiv med att skapa upp till hundra Instagram-profiler med meddelandet att hon är eller tror sig vara Madeleine McCann. Julia har tydligen en liknande ögonmissbildning som McCann, en coloboma i hennes högra öga på samma plats.

En tid senare började även “persisk medium” Fia Johansson att publicera flammiga Julia-Maddie Instagram-stories. Mastenbroek var naturligtvis genast entusiastisk, för var detta en verklig genombrott, en sådan som fortfarande hoppas på i fallet med försvinnandet av Natalee Holloway 2005? Tja, inte riktigt. Först rapporterades det i medierna att Maddies föräldrar hade godkänt en DNA-jämförelse, men snart kom det fram att föräldrarna till Maddie inte vill ha något att göra med Julia enligt nuvarande rapporter, se till exempel här, här och här. Deras privatdetektiv hade tydligen undersökt saken och rått dem att inte gå vidare med det. Men även om enligt Julia-Fia duon detta inte är det sista ordet, anser de att man alltid bör ha en öppen sinne, så de var överens om att hennes verkliga namn kanske också kan vara det för den försvunna Livia Schepp!

Här kommer Fia Johansson in i bilden. Även om hon själv på alla tänkbara platser påstår sig vara en mycket berömd medium, aktiv privatdetektiv, doktor i psykologi, etablerad skådespelerska, bästsäljande författare och framgångsrik företagare, så kan det göras betydande invändningar mot hennes meritförteckning. För att klargöra mina egna motiv för att skriva denna blogg: om någon med en stor publik dragningskraft, traction, påstår sig vara ett (storartat och kallat) medium, som vår egen Robbert van den Broeke, som jag har analyserat grundligt på andra platser på denna webbplats och som trots allt fortfarande lyckas bra (på flera sätt), då väcks mitt intresse. Samma sak gäller för Fia Johansson.

Vem är Fia Johansson? Det visar sig att hon har haft ett bokstavligt och bildligt mycket passionerat liv. Vid fjorton års ålder flyttade hon från Iran till Sverige, där hon träffade sin nuvarande man. Tillsammans flyttade de till USA. Jag har inte undersökt mer om den här delen av hennes biografi. Johansson har åtminstone två offentliga LinkedIn-konton, men om du jämför de två “erfarenhetsfälten” verkar det vara två olika personer, men det är verkligen samma Fia Johansson. Johansson har uppenbarligen byggt upp en mångsidig karriär, där hon håller vissa saker strikt separerade och andra inte. Det är framför allt hennes självutnämnda “paranormala psykiska” mediumförmågor och (ännu?) icke erkända “naturmedicin” som fångade mitt intresse. Jag citerar Johansson bokstavligen från hennes webbplats: “Som paranormalt begåvad detektiv hjälper mitt arbete till att undersöka brott genom att använda paranormala krafter. Exempel inkluderar postkognition (paranormal uppfattning om det förflutna), psykometrisk (psykiskt erhållen information från föremål), telepati, spårlöst sökande, synskhet och fjärrsyn. I mordfall kan paranormala utredare hävda att de är i kontakt med andarna hos mordoffer.” Hon erbjuder också Reiki, antingen ensamt eller i kombination med hypnosterapi efter klientens önskemål, hon gör medium-psychic radio tre gånger i veckan och erbjuder en “revolutionerande” metod att gå ner i vikt som hon kallar Pentagon-tekniken.

Att gå i trans är inte heller något hon är obekant med, hon hävdar att hon hade kontakt med Jim Morrisons ande (länk till internetarkiv) där även hennes konstnärliga talanger kom till användning.

Hennes gåva ser hon inte som en oblandad glädje, andarna är ganska påträngande, hon kan och vill därför inte ignorera dem, för då får hon till och med fysiska problem.

I den här bloggen kommer jag att granska några av hennes mest hyllade kvalifikationer, även enligt henne själv, närmare.

I februari 2023 visade det sig att Johansson hade tagit Julia under sina vingar och till och med flugit till Polen för att ta upp allt närmare, hade hämtat Julia och tagit henne till sitt lyxpalats i Laguna Hills, Kalifornien. Många berättelser dök och dyker upp på det persiska “mediumets” Instagram-konto där en vänligt och till synes blygsamt leende kvinna som det nya huvudobjektet bredvid det firade mediumet, en polsk kvinna vid namn Julia Wendell, med långt, rufsigt blont hår, en stadig kroppsbyggnad och lika stora kupstorlekar och definitivt inte någon som man snabbt kan missa, inte utan framgång sjungande och spelande vid pianot. Julia hade enligt Fia fått mycket stöd och även dödshot, vilket jag själv inte har undersökt närmare, men som jag gärna antar, eftersom sudden fame alltid följs av sudden love och sudden hate. Julia fördes också snabbt av Johansson till gymmet i Laguna Hills för att där (kanske också genom den nämnda Pentagon-tekniken) arbeta med en hälsosam livsstil och bättre PR-utseende.

Fia, som tidigare hade gjort mycket precisa förutsägelser, åtminstone enligt henne själv, nämligen att Maddie fortfarande var vid liv och befann sig i Köln, Tyskland, hos människor med ett mycket vanligt namn, försäkrade att den polska Julia var Maddie och om det inte var fallet, skulle hon hjälpa henne att söka efter sin sanna identitet.

Sådana frågor är vanligtvis lätt verifierbara med födelseattester och föräldrakontroller, och Julias familj hade faktiskt svarat med förklaringen att ingenting av vad Julia påstår är sant, att de faktiskt är Julias riktiga familj. De förklarade också att Julia hade olika psykiska problem, men vägrade all hjälp, trots att hon alltid ville bli känd för att sjunga och spela, och att de oroligt undrar vad som kommer att hända nu när hon faktiskt har miljontals människors uppmärksamhet över hela världen, men på fel sätt. Mörka moln ovanför äkthetsgraden av Julias påstående om Maddie började därför omedelbart visa sig.

Mitt fokus är emellertid inte på Julia Wendell, eller vad hennes riktiga namn än må vara, utan på den självutnämnda allround-superstjärnan Fia Johansson. Efter att ha surfat runt på internet stötte jag genast på de besvikelser som jag tidigare hade stött på hos “paranormala medium”. Sedan bestämde jag mig för att ta en titt på en av de kända bakgrundssökningswebbplatserna i Amerika, jag valde truthfinder.com. Dessa bakgrundssökningswebbplatser kan bara användas mot betalning, men de ger i många fall förvånansvärt korrekta uppgifter och detaljer, eftersom de direkt hämtar data från databaser hos olika officiella myndigheter. Detta är helt lagligt i Amerika. Via denna webbplats kunde jag hitta information om Johanssons verkliga affärsliv, det företag där hon och hennes man arbetar, liksom hennes andra aka-namn, som inte direkt kan hittas via de vanliga Google-sökresultaten, Fia E. Låt mig gå igenom några av Fias påståenden en efter en.

“Dr. Fia Johansson.” Jag har mailat Stockholms universitet för att fråga om det stämmer att Johansson har en masterexamen i psykologi. Detta står på hennes LinkedIn och upprepas också ständigt av henne själv. Jag har blivit hänvisad via pressavdelningen till en annan person där och kommer att hålla er uppdaterade.

Uppdatering 20 mars 2023: Vid en förfrågan till Stockholms universitet, specifikt till Marina Gorlyakova, Senior Administrative Officer på Examen/Academic Records Unit/Student Services, visade det sig att Johansson inte har avlagt en magisterexamen i psykologi där. Kombinationen av namn, födelsedatum och alias gav inga resultat:

Etablerade “skådespelaren och filmproducenten Fia Johansson”. Den häpnadsväckande entusiastiska biografin på Mdb är skriven av Johansson själv. Det visar sig att hon har spelat biroller i två filmer. Den ena filmen, “American Sicaro“, har en publikbetyg på 44% på Mdb och har ingen officiell recension på Rotten Tomatoes. Den andra filmen, “Don’t Suck“, har inga betyg alls. När det gäller hennes omnämnande som “filmproducent” på Mdb, har hon endast delvis varit inblandad i två titlar. Förutom “American Sicaro”, där hon var en av tjugofyra medproducenter, finns det också kortfilmen “The Game Masters“, där hon var en av tre producenter.

“Bästsäljande författaren Fia Johansson”. Hon nämner själv tre “bästsäljande” böcker. En sökning på Amazon visar att en bok inte alls är en bästsäljare, med endast tio offentliga recensioner med en genomsnittlig poäng på 2,7. De andra två böckerna finns visserligen, men utan hennes tillsynes exklusiva medförfattarskap med den berömda andra författaren och är inte heller bästsäljare. Jag ger er bilder från både hennes egna webbplats och från Amazon. Bilderna från hennes egen webbplats är utan klickbara länkar, vilket enligt min mening redan kan tyda på att något är fel. Det finns visserligen en kort intervju med henne och Jack Canfield, men enligt min uppfattning är denna intervju tom och kan vara en av Johansson själv orkestrerad betald marknadsföring. Canfield låter henne helt enkelt berätta vem hon själv tror att hon är, utan några kritiska frågor. Jag funderar högt över om det är möjligt att kända författare och talare har en tyst, eventuellt betald överenskommelse med mindre kända personer för att “de mindre kända” ska kunna åka med på den andres namn. För att undersöka detta vidare skulle jag behöva gräva djupare och kontakta de nämnda författarna Jack Canfield och Brian Tracy.

Boken “Success Strategies” enligt Johanssons egen hemsida:

Boken “Success Strategies” enligt Johanssons Instagram: Det är uppenbart enligt min åsikt att något konstigt pågår med det visade omslaget. På baksidan finns en ovanlig hänvisning till endast en av de påstådda författarna (Johansson) och även kontaktmetoder för Johansson som vanligtvis inte skulle visas på baksidan av en bok av förlaget:

Boken “Success Strategies” enligt Amazon. Det visar sig att Johansson inte är medförfattare till boken, utan har bidragit med ett kapitel bredvid tretton andra författare:

Uppdatering 14 mars 2023. Det här relativa mysteriet har lösts. Johansson delade en Instagram-story den 14 mars 2023 om sin bok som visade att varje deltagande författare (totalt 14 i detta fall) får sin egen utgåva av boken, vilket gör att omslagen skiljer sig åt per författare. Enligt min mening gör detta boken mindre trovärdig eftersom den inte har en sammanhängande visuell identitet och bara verkar vara en samling av marknadsföringsmaterial, liknande en reklamblad.

Boken “Thinking Big” enligt Johanssons egen webbplats:

Boken “Thinking Big” enligt Amazon. Här framgår det åtminstone inte från Amazon att hon (som enda) medförfattare är involverad:

Uppdatering 16 mars 2023. Den 16 mars 2023 delade Fia Johansson återigen en Instagram-story där hon visade boken “Think(ing) Big”. Liksom med boken “Success Strategies” varierar omslaget på boken tydligen beroende på den deltagande författaren som presenterar “sin” bok med Canfield och/eller Tracy.

På samma dag visade hon att hon inte är en exklusiv medförfattare, utan en i gruppen för båda böckerna. Jag tycker det är anmärkningsvärt hur hon behandlar sina Instagram-följare (de tre senaste skärmdumparna i den här serien).


“Berömda medium Fia Johansson.” Trots att detta främst hävdas av henne själv och i intervjuer, och det finns gott om berättelser om hennes framgångar med Scotland Yard, Hollywood-kändisar som frågar henne om råd inom olika områden, påstådd polisassistans vid försvinnanden och mer specifika exempel, kan jag inte hitta någon konkret bevisning för dessa påståenden. Johansson själv säger att hon har tystnadsplikt och till och med att hennes liv skulle vara i fara om hon avslöjade information.

Det är också otydligt för mig varför hon fortfarande presenterar sin egen Maddie McCann-historia, där hon hävdar att Maddie lever i Tyskland, som en framgångshistoria på sin webbplats och YouTube-kanal, även när hon har kommit med en polsk variant av “Maddie McCann”. Jag är också förvånad över att den amerikanska mainstream-media verkar inte kontrollera Johanssons historia, vilket framgår av meningar som “Jag vet att du har kändisklienter” från CBC-damen och att utan kritiska frågor upprepa Johanssons påstående att hon har löst över 20 försvinnande- eller kriminalfall.

I nästa klipp verkar det som om Johansson håller på med hemarbete, men det visar sig att hon rensar en butik från dålig energi. Klippet slutar med en riktig cliffhanger, så du är varnad:

Det finns en del information om Johansson som medium på internet, till exempel en stark historia om hennes “omöjliga kunskap” om en man vars tonårs son var i fara, men som mannen själv inte ens visste att han hade. Problemet är att dessa berättelser inte har bekräftats och därför förblir anekdotiska. En annan “hyllad” händelse av hennes mediumskap skulle vara en försvunnen pilot. På sin egen kanal presenteras nyhetsinslaget, där de har klippt bort vissa delar, och det framställs som om hon ledde sökandet, “Led by Persian Medium“, samt det faktum att pilotens familj utlovade en belöning på $ 250 000 för avgörande tips. Fragmentet avslutas dock med den lite avvisande meningen att det finns villkor för att få tipspengarna, vilket gör det verkar som om “medium” Johansson inte fick den (annars skulle hon väl ha rapporterat det?).

Further skulle hon till exempel enligt egen utsago ha spelat en avgörande roll i frisläppandet av rapparen Jamal Trulove.

“Privatdetektiv Fia Johansson”. Fia Johansson arbetade som privatdetektiv i Texas i två år. Även om hennes licens fortfarande är giltig – den utfärdades den 25 mars 2020 och är giltig till den 25 mars 2024 – påpekar Texas myndigheterna uttryckligen att en privatdetektiv måste vara ansluten till ett erkänt företag, annars får han/hon inte utöva yrket. Johansson blev dock avslutad eller avskedad från det erkända företaget “Your Eye Investigations” den 25 mars 2022 efter att ha varit anställd i två år och är därmed officiellt inte längre en arbetande privatdetektiv. I Kalifornien, där hon för närvarande bor, är hon inte alls registrerad som privatdetektiv. På sin webbplats kallar hon sig själv en ledare för psykiska detektiver, men den amerikanska regeringen känner inte till några märken för den här typen av detektiver. Det finns naturligtvis en himmelsvid skillnad mellan orden “psykisk detektiv” och “privatdetektiv”.

“Lyckade affärskvinnan Fia Johansson”. Men finns det verkligen inget som är riktigt robust och sant? Jag googlade efter den medium-rådgivningssidan som hon hänvisar till, och det visar sig att hon har hela 51 000, ja, 51 tusen, femstjärniga recensioner! Alla recensioner, av vilka endast 13 sidor är tillgängliga (man behöver inte vara Marie Curie för att inse att detta inte är 51K recensioner), även de med en kritisk ton, visar sig alla ha jublande fem stjärnor. Att det är hennes egen webbplats, och hon således har full kontroll, är bara mat för människor som gärna gnäller över småsaker. Du kan anlita henne för $35 per minut eller $2500 per timme.


Nåväl, om du inte behöver eller vill ha något andligt eller psykiskt råd, eller om du inte har råd med det, kan du alltid köpa lingerie-setet via hennes Instagram.

Via hennes andra LinkedIn-konto (och truthfinder.com) hittade jag företaget där hon och hennes man arbetar. “Fia Johansson marknads- och kommunikationskonsult, [+ företagsnamn]”. Det verkar inte nödvändigt att säga mer om detta och du kan också googla det själv.

På personlig nivå vill jag avsluta genom att säga att jag har stor respekt för denna ursprungligen persiska kvinnas uthållighet, som tydligen åkte ensam till Stockholm vid fjorton års ålder och slutligen hamnade bland de rika och berömda i Hollywood. Men jag har mindre respekt för det faktum att sanningen regelbundet våldtas och fortsätter att våldtas för detta ändamål.


“Surrealistiska fotografier föreställer byggnader endast som sina fasader” – Skärmdump: https://mymodernmet.com/zacharie-gaudrillot-roy-facade

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s